Hoe vind je de balans tussen werk- en privéleven? Mijn favoriete podcast is Modern Wisdom van Chris Williamson. Deze podcast gaat vaak dieper in op thema's die ik ontzettend interessant vindt, zoals mentale gezondheid, voeding, sport & relaties. Elke keer als ik een aflevering heb geluisterd, heb ik het gevoel dat ik echt iets heb geleerd. De afleveringen duren vaak erg lang, maar Williamson is zo goed in het stellen van vragen, dat ik het zelden saai of langdradig vindt.
In Nederland worstelen velen met het vinden van een gezonde balans tussen werk en privé. Ik zie dit vaak om me heen gebeuren: mensen werken vaak tot laat door, zijn altijd bereikbaar via Whatsapp en nemen zelfs op vakantie hun laptop mee. Ik zelf maak mij hier ook vaak schuldig aan. Toch nog even de laptop open voor het slapen, mailtje tikken en even de berichten op Slack checken.
In dit artikel, geïnspireerd door de inzichten van Cal Newport, een vooraanstaand expert op het gebied van focuswerk, ga ik je meer vertellen over het behouden van een gezonde balans en het stellen van grenzen voor je werk- en privétijd.
Hoe meet je Productiviteit in Kenniswerk?
In de tijd dat veel mensen in de industriële sector werkte, was het meten van je productiviteit makkelijk. Als jij in een autofabriek werkte waar banden werden gemaakt, werd jij door je baas afgerekend op hoeveel banden je aan het einde van de dag had geproduceerd. Tegenwoordig werkt ruim 85% van de bevolking in Nederland in de kennisindustrie. Vaak werken we aan complexe projecten die moeilijk te meten zijn. Dit is ook precies de reden dat je vaak het gevoel hebt dat je s'avonds nog even wat moet doen. Cal Newport stelt in de podcast dat onze huidige definitie van productiviteit—die vaak neerkomt op zichtbare activiteit—onvoldoende is en ons niet helpt om echt waardevol werk te leveren. Het maakt je onrustig en weergeeft onvoldoende of je presteert of niet.
Een belangrijk onderdeel in Newport's filosofie is 'pseudo-productiviteit'. Dit is het idee dat we vaak druk lijken zonder echt vooruitgang te boeken in ons werk. De moderne werkplek, waar de nadruk ligt op constante beschikbaarheid en snelle reacties, bestaat vooral binnen corporates vooral uit zichtbare activiteiten zoals het beantwoorden van e-mails en het bijwonen van vergaderingen. Dit kun je al snel verwarren met daadwerkelijke productiviteit. Een vergadering en het versturen van een e-mail zijn concrete activiteiten die vaak horen bij het uitvoeren van je werk. Ze geven echter vaak geen voldoening of het idee dat je echt iets hebt bereikt of een complexe taak hebt uitgevoerd. Dit zorgt er dan vaak weer voor dat je s'avonds nog aan de bak gaat, omdat je voor je gevoel iets moet inhalen.
Strategieën voor een Effectieve Werk-Privébalans
Maar hoe vind je die balans dan wel? Newport noemt een aantal methodes die hij veelvuldig heeft onderzocht. Deze methodes helpen om het vinden van de juiste balans tussen werk- en privé, en het gevoel dat je met je acties ook daadwerkelijk impact maakt.
1. Bepaal wat productiviteit is in je werk: Beoordeel werk op basis van de impact en de resultaten in plaats van alleen de bestede tijd. Stel duidelijke doelen die gericht zijn op wat echt waarde toevoegt aan je werk en je persoonlijk leven. Stel bijvoorbeeld dagelijks 20 minuten vast waarin je alleen maar wilt brainstormen of wilt lezen over verdiepende kennis die te maken heeft met je werk.
2. Verminder digitale afleiding: Beperk het gebruik van telefoon, mail en andere technologie die je aandacht afleidt en niet bijdraagt aan je professionele doelen. Schakel notificaties uit en plan specifieke tijden in om je e-mail en andere communicatiemiddelen te checken. Zo voorkom je dat je continu bezig bent met mailtjes beantwoorden.
3. Implementeer diep werk: Reserveer blokken tijd zonder onderbrekingen waarin je je kunt concentreren op je meest waardevolle en complexe taken. Dit vergt discipline om 'nee' te zeggen tegen minder belangrijke taken en de verleidingen van het gebruik van je telefoon. Ook moet je soms even 'nee' zeggen tegen die collega die wilt meeten om het meeten.
4. Stel duidelijke grenzen: Wees streng voor jezelf en anderen in het scheiden van werk en privéleven. Dit kan betekenen dat je na een bepaalde tijd geen werkgerelateerde e-mails meer beantwoordt, of dat je duidelijke werkuren vaststelt die je noteert in je agenda. Na deze tijd mag je niet meer met werk bezig zijn.
Conclusie
Het bereiken van een gezonde werk-privébalans in deze tijd vraagt om wat extra aandacht. Het is vooral belangrijk dat je streng bent voor jezelf en dat je duidelijk vaststelt hoe een productieve dag er voor jou uitziet. Wat is je gewenste eindresultaat, en hoe bereik je dit?
Dit is geen eenmalige aanpassing, maar een doorlopend proces dat aandacht en aanpassing vereist. Het streven naar balans is een investering in onszelf die uiteindelijk leidt tot grotere tevredenheid en succes op alle gebieden van ons leven.
ps. wil je hulp bij het vaststellen van je persoonlijke- en professionele doelen? Hier hebben we het perfecte hulpmiddel voor.