Hoe verhoog jij je focus, op de momenten dat je het nodig hebt? In de snelle wereld waarin we leven, lijkt het behouden van focus voor velen een ongrijpbaar doel. De constante stroom van prikkels maakt het vaak moeilijk om je te concentreren op de taak die voor je ligt. Andrew Huberman heeft hier erg veel onderzoek naar gedaan, en volgens hem is een eenvoudige manier van 17 minuten die je vermogen om je te concentreren permanent kan verbeteren - en nee, het is geen standaard meditatie. Onderstaande video neemt je mee door zijn onderzoek. Hieronder geef ik iets meer context over de inhoud van de video en wat je hieruit kunt meenemen!
Waarom je focus nodig hebt
Focus is de sleutel tot succes in ons drukke en veeleisende leven. Of het nu gaat om het afronden van projecten op het werk, het behalen van academische doelen, of gewoon het genieten van een moment van rust en ontspanning, onze focus bepaalt in grote mate hoe effectief en succesvol ons leven is. De tijd die je ergens in stopt, bijvoorbeeld je werk, is natuurlijk belangrijk. Maar als je 8 uur lang werkt en ondertussen alleen maar naar buiten zit te kijken en de vogels aan het tellen bent, heeft het weinig effect.
Focus x Tijd = Kwaliteit
Methode voor meer focus
Maar wat als ik je vertelde dat er een eenvoudige praktijk is die je focus permanent kan verbeteren, en dat in slechts 17 minuten per dag? Huberman deelt in bovenstaande video de voordelen van interoceptie, een opkomend gebied van onderzoek dat draait om het bewustzijn van onze interne lichamelijke sensaties, zoals ademhaling, hartslag en algemeen lichaamsbewustzijn. Klinkt een beetje zweverig en als standaard meditatie, maar gaat wel iets verder dan dat. Ik zal het nog iets verder uitleggen.
Volgens Dr. Huberman kun je aan interoceptie doen door bewust je aandacht te richten op je interne lichamelijke sensaties, zoals ademhaling, hartslag en algemeen lichaamsbewustzijn. Hij adviseert om 1 keer per dag een moment te nemen waarop je jezelf toestaat om stil te zitten en je te concentreren op deze interne sensaties.
Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om aan interoceptie te doen, zoals voorgesteld door Huberman:
-
Zoek een rustige plek: Zoek een comfortabele en rustige plek waar je niet gestoord zult worden. Dit kan een stille kamer thuis zijn of een rustig plekje op kantoor of buiten.
-
Ga zitten of liggen: Neem een comfortabele zithouding aan of ga liggen op je rug. Zorg ervoor dat je lichaam ontspannen is en dat je je comfortabel voelt.
-
Richt je aandacht op je ademhaling: Breng je aandacht naar je ademhaling. Voel hoe de lucht in en uit je neus stroomt, hoe je borstkas zich uitbreidt en samentrekt, en hoe je buik op en neer beweegt.
-
Let op je hartslag: Probeer je bewust te worden van je hartslag. Plaats je hand op je borstkas of je pols en voel de ritmische klopping van je hart.
-
Scan je lichaam: Neem de tijd om je lichaam van top tot teen te scannen. Let op eventuele spanningen, sensaties of emoties die je opmerkt terwijl je je aandacht door je lichaam laat gaan.
-
Wees geduldig en mild: Het kan even duren voordat je gewend raakt aan deze oefening en voordat je je echt bewust wordt van je interne sensaties. Wees geduldig met jezelf en wordt niet boos als je niets voelt.
Het lijkt dus heel erg op meditatie, maar de focus gaat hier niet zo zeer naar je brein, maar eerder naar je lichaam. Hierdoor besef je je weer volledig dat je in 'in het moment' bent. Maar dat is niet het enige voordeel. Door simpelweg 17 minuten per dag te wijden aan het bewustzijn van onze interne staat, kunnen we onze hersenen opnieuw triggeren en onze aandachtsspanne aanzienlijk verlengen.
Waarom werkt het dan zo goed? Een voordeel van interoceptie is het vermogen om aandachtsknipperingen te verminderen, momenten waarop onze focus kortstondig hapert. Deze knipperingen komen vaak voor, vooral bij mensen met ADHD, en kunnen leiden tot inefficiëntie en gemiste kansen. Door deze methode toe te passen, kunnen we leren hoe we onze aandacht bewust kunnen behouden.
Maar de voordelen van interoceptie stoppen hier niet. Naast het verbeteren van de focus, suggereert Huberman dat regelmatige beoefening van interoceptie ook kan helpen bij het tegengaan van leeftijdsgerelateerde achteruitgang. Denk hierbij bijvoorbeeld van slechter wordende geur, smaak of geluid sensaties.
Ik test nu anderhalve maand met deze methode, en merk veel verschil. Ik kan mijn aandacht beter vasthouden, en ik ben beter in staat om mijn aandacht terug te brengen als deze afdwaalt. Ik zou het zeker eens een kans geven! Schrijf je vooruitgang op in je Growth Journal, en laat het mij weten als je dit eens hebt geprobeerd!